Бонобо показват състрадание към нещастните си събратя и ги успокояват, като ги целуват, прегръщат или галят

Младите маймуни бонобо успокояват тъжните си събратя, демонстрирайки сходно поведение с онова, което се наблюдава при децата, сочат резултати от изследване, проведено от университета Емъри, Джорджия. 

 

Според авторите на изследването тези наблюдения са важни за историята на човешката еволюция, защото показват, че същата социално-емоционална рамка съществува при човекоподобните маймуни.

 

Изследването е направено в резерват в Конго. Учените констатирали, че маймуните бонобо, които бързо преодоляват собствените си емоционални проблеми, свързани например със загубена битка с други маймуни от същия вид, показват състрадание към нещастните си събратя и ги успокояват, като ги целуват, прегръщат или галят. 

 

Начинът, по който маймуните бонобо изживяват емоциите си, разкрива способността им да се контролират емоционално, смятат учените. 

 

При децата контролирането на емоциите е от съществено значение за социализацията им. Тази способност зависи най-вече от контактите между родители и деца. Това обяснява защо децата сираци се затрудняват да се контролират емоционално.

 

Същото се наблюдава при маймуните бонобо. В резервата има много маймуни, чиито майки са били убити от ловци. В сравнение с маймуните бонобо, отгледани от майките им, приматите сираци се затрудняват да контролират емоциите си. Освен това на примати сираци е нужно повече време, за да се възстановят емоционално.