Щурмоваците в ромските бригади почти винаги са непълнолетни жени и малки деца

Тонове желязо изчезват от влаковете за секунди. Екип на Нова успя да заснеме как банди от по десетина души атакуват товарните композиции и за по-малко от минута успяват да припечелят повече от 500 лева. Влакови обири на живо - в репортажа на Надя Ганчева и оператора Кирил Тасев.


Гарата в Радомир. Схемата е изпитана – преди пристигането на влака съгледвач проверява района, а след като композицията спре, бандите щурмуват.


„Ако екипът се беше забавил, тук щяха да разтоварят два или три тона скрап – За колко време се сваля това количество? – За 10 минути. Изкупната цена е около 40 стотинки на килограм. За 2 тона – 800 лева”, обяснява охранителят Анжело Янев.


Обирите се извършват пред погледите на пътници и на служители в БДЖ, посред бял ден.
„Не може да се намесим. Как ще се намесим? може да стане проблем – чака се полицията и те си взимат мерки и това е”, твърди Илчо Крумов – ръководител движение гара Радомир.


Всъщност бандите за влакови обири се страхуват най-много от частната охрана, която фирмите за скрап наемат, защото само те са на гарите преди влака. Полицията почти винаги идва след като кражбата е извършена.


Краденото желязо обикновено се пласира в малки незаконни пунктове в съседни села и градове.
Щурмоваците в ромските бригади почти винаги са непълнолетни жени и малки деца - бягат бързо, провират се навсякъде и са недосегаеми за закони, защото са  непълнолетни.


„Някои от тях се качват дори в движение и разтоварват части от желязото в движение и после ги събират”, обяснява охранителят Анжело Янев.


За престъплението, което заснехме се води разследване – срещу неизвестен извършител.


Повече по темата гледайте във видеото.