Столична община не е отправяла предложения за погасяване на дълга, твърдят от холдинга

Столична община, като едноличен собственик на „Топлофикация - София“, не е отправяла никакви конструктивни предложения за погасяване на дълговете на дружеството към „Булгаргаз“ ЕАД, съобщиха от пресцентъра на Български енергиен холдинг (БЕХ), предаде „Фокус”.

 

Дълговете на столичното отоплително дружество към държавата, в лицето на БЕХ и „Булгаргаз” ЕАД, са в размер на близо половин млрд. лв., които не са платени за ползвания природен газ, доставен от „Булгаргаз“.

 

"Тъй като обществото трябва да получава услугата топлоснабдяване, за която е необходим газ, и след бездействието и липсата на каквото и да било предложение за разплащане, БЕХ се принуди за пореден път да изкупи поредната порция дълг от 128 млн. лв. на „Топлофикация - София“ към „Булгаргаз“. Така дълговете на „Топлофикация - София" към БЕХ стават вече 555 000 000 лева", отбелязват от холдинга.

 

Във вторник стана ясно, че нов спор между държавата и Столична община може да струва по 500 лева на всеки софиянец. От „Московска” 33 обвиниха енергийния министър в рекетьорство, защото неговото ведомство поискало София да изтегли заем, за да погаси веднага задълженията на „Топлофикацията”.

 

Столичните общинари категорично не са съгласни със сметките на Драгомир Стойнев за натрупаните дългове на ТЕЦ-а. Тази сума била акумулирана заради политически грешки и налагане на социална цена на парното и сега столичани нямало да плащат за това.