Доколко е изгодна инвестицията в подобни системи, разказва Цеца Алексова

Можем ли да си осигурим приличен доход от системи за производство на „зелена енергия”? Следващият репортаж предлага практичен поглед доколко е изгодна инвестицията в подобни системи и какво трябва да знаем преди да се впуснем в реализацията на такъв проект.


Преди собственикът на тази къща да монтира хибридната система - две малки вятърни перки и фото-волтаик е трябвало да отговори на няколко въпроса: „Често ли духа?”, „Каква е скоростта на вятъра?” и „Какво иска да захрани с произведения ток?”


„Колкото по-ветровито е едно място, толкова повече системата произвежда. Напрежението, което се произвежда тук е винаги 220 волта или 380-трифазно. Тоест можем да захраним абсолютно всичко без всякакви ограничения. Разбира се, такъв тип системи не се ползват за топла вода”, обяснява Атанас Чепъков - представител фирма ветрогенератори.


Повечето от фирмите предлагат комплексна услуга - проучване на терена, анализ и монтаж на избраното съоръжение.


Преди 7 години Марин не е имал възможността да се консултира и затова прави неразумна инвестиция във ветро-генератор.


„Нямаше кой да ни направи одит, да ни направи схема или да ни каже къде има вятър и къде няма. Аз си намерих место, поставих ги там 5-6 години работиха, но на 40 %, тъй като се оказа, че там няма достатъчно вятър. И се принудих да ги продам”, разказва Марин Керчев - собственик на фото-волтаик.


Марин отново инвестира, но в слънчеви панели. Предупреждава, че трябва да забравим идеята с лесно забогатяване от производство на зелен ток.


„Електродружествата не присъединяват нови абонати. И да направиш такава централа ще ти изкупуват енергията не на преференциални цени,а на цената, която те купуват от НЕК”, обяснява още Марин Керчев.


Освен това цените на електроенергията от възобновяеми енергийни източници в Европа падат всяка година. Затова разумната инвестиция е само за дома или вилата, която посещаваме само уикенда.


„Тогава да кажем една система от порядъка на 500-600 вата струва от порядяка на 2500-3500 лева”, изчислява Атанас Чепъков- представител фирма ветрогенератори.


Ако обаче искаме да захраним цялото домакинство чрез вятърния генератор трябва да приготвим между 15 000 и 25 000 лева. Ще си върнем инвестицията за 5-10 години в зависимост от това колко силно духа вятъра. И все пак кое да изберем-перка или соларен панел?


„Соларен, соларен макар, че той работи по-малко време има много по-малко поддръжка, отколкото ветрогенератора”, твърди Марин Керчев.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Цеца Алексова