Украйна може да получи търговска отстъпка, намекна шефът на „Газпром”

Русия и Украйна се договориха нито една от страните да не се обръща към Арбитражния съд в Стокхолм във връзка с газовия спор помежду им. Новината съобщи председателят на Управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер, цитиран от РИА Новости.

 

По-рано Москва оттегли заплахата за спиране на газовите доставки за Украйна, след като стана ясно, че властите в Киев са превели близо 800 млн. долара за вече доставени количества синьо гориво. Така отпадна опасността от спиране на доставките, включително за страни-членки на ЕС, ултиматумът за което изтичаше днес.

 

От руския газов монополист обаче поставиха нов срок. До 9 юни Украйна трябва да плати и останалите си задължения. В противен случай газ ще бъде доставян само срещу предплащане.

 

Украинското правителство не приема тази схема. Разминаване има и по отношение на цената за доставките. Ставките, които определя руската страна скочиха след смяната на властта в Киев, която накара Москва да отмени дадените преди това отстъпки.

 

Украйна смята за справедливо да плаща по 268,5 долара за 1 000 куб. метра и по-рано изрази намерение да поиска от арбитража компенсация за разликата с новата цена. В интервю за телевизия „Россия 24” Милер намекна, че е възможно Киев да получи търговска отстъпка във формулата за ценообразуване.