От 2 до 5% е броят на затлъстелите бебета до двегодишна възраст у нас

От 2 до 5% е броят на затлъстелите бебета до двегодишна възраст у нас. В същото време недохраните са около 2 на сто, но в някои етнически групи този процент е доста по-висок. Данните изнесоха лекари, които се включват в започналата днес кампанията „Първите хиляда дни”. Нейната цел е да бъдат запознати бъдещите майки и родилките със здравословното хранене в първите години на детето, които са определящи за неговото развитие.

 

Недохранените деца у нас са около 1-2% във възрастта до шест години. В някои общности обаче този процент е се движи от 6 до 10 на сто. В същото време тревожно расте броят на бебетата с наднормено тегло във възрастта от нула до две години.  

 

Ако майката, докато е бременна, е с наднормено тегло, шансовете бебето също да е по-пухкаво от нормалното се увеличават до 3-4 пъти. Затова медиците оборват мита, че бъдещите майки трябва да ядат за двама. Силвия Димитрова е майка на петмесечния Стефан. Тя си спомня съветите на бабите, докато е била бременна.

 

Силвия е решила да кърми петмесечния Стефан, колкото може по-дълго. 

 

В същото време медиците алармират, че у нас е много нисък процента на жените, които кърмят. До втория месец само 4,2 % от майките изхранват бебето си основно с кърма, а до третия месец- само 1%. Според лекарите, бебето трябва да бъде кърмено поне до шестия месец

 

Противно на официалната статистика, Силвия е на мнение, че българските майки масово кърмят децата си.