Българка със сметка в КТБ иска да знае кога ще си получи заплатата

Какво се случва докато политиците се надлъгват с кворум и предизборни хватки и схватки, докато едни институции си траят, а други – не... „Събуди се” ви среща с Албена Иванова – редови български гражданин с банкова карта в КТБ… и без заплата вече повече от месец.  

Още по темата

 

„Не успях да си изтегля заплатата за месец май. Без заплата съм вече втори месец, сподели Албена. Тя работи в Бюро по труда и нейният работодател – Министерството на труда и социалната политика, я задължава да си извади дебитна карта в Корпоративна търговска банка. Казали й, че в друга не може, защото ведомството работи с КТБ, въпреки че в града, в който живее дори дори няма неин клон.

 

Албена Иванова е получила заплата за месец юни, след като дала друга банкова сметка след събитията около КТБ. Призовава всички, от които зависи развитието на казуса не само да говорят, а да дадат точна дата на хората, които чакат да си изтеглят заплатите. На самата нея й се наложило да вземе заем от приятели, защото заради блокираното възнаграждение за малко да провали свое пътуване. Албена иска също политиците да й кажат каква е връзката между нейния работодател и поставената под надзор финансова институция.

 

Не оставяйте друг да ви избира банката”, призова гражданите икономистът Георги Ганев, който коментира в „Събуди се” казуса с блокираните заплати.

 

„Връзките и отношенията около КТБ са относително прости. Те произтичат от стратегията на управление на тази банка – намираш политически приятели и те правят някакви услуги… банката расте, ставаш политически важен, разширяваш политбюрото, което взима решения, след това то се сменя и хората се карат”, добави неговият колега Красен Станчев.

 

Според финансовия експерт Кальо Парамов случващото се около КТБ е показателно за обстановката в България и се наблюдава "началото на края на първичния елементарен преход".

 

Държавата трябва да се самоорганизира достатъчно добре, за да гарантира, че тези пропуски няма да се случват вече и ръководството на БНБ най-вероятно ще отчетат своя приоритет – да ръководят така търговските банки, че банковият надзор да е перфектен, надежден и да няма подобни изненади”, добави Парамов.

 

Целия разговор по темата ще проследите във видеото.