Прокуратурата представи шест тома нови доказателства

Съдът окончателно потвърди ареста и на трите задържани за присвояването на близо 206 млн. от Корпоративна търговска банка. Мотивите на Апелативния съд са, че има достатъчно доказателства, от които може да се направи извод за тяхно участие в престъплението, за което са били обвинени.

Още по темата

 

Днес прокуратурата представи шест тома нови доказателства, включително свидетелски показания и една експертиза. Въпреки, че ги остави задържани обаче, съдът призна, че до момента не е ясно в чия полза са присвоени 206 млн. от касата на КТБ, не е ясен мотивът, с който са участвали тези жени, не е ясно и как точно парите са били изнесени от банката. Всъщност остава и основният въпрос – дали тези пари наистина липсват, или липсват просто по документи, както сочи направената преди изминалите няколко дни експертиза от вещи лица по делото.

 

Ябълката на раздора между адвокати и прокурори отново се оказа въпросът има ли действителна липса на близо 206 млн. от касата на КТБ. Според прокуратурата има липса - това показала и направена тази седмица експертиза. Според нея и според съда, издаденият на 19 юни документ, с който фирма „Бромак”, собственост на Цветан Василев, потвърждава задължението си към КТБ в размер на близо 206 млн., е фалшив. Единствената му цел била изкуствено осчетоводяване на липсващи от касата пари.

 

„Това банка ли е или пирамида и кой е фараонът”, попита прокурор Иван Гешев, но без да отговори сам на въпроса си. И на това заседание обаче основно се обсъждаше как Цветан Василев е нареждал на служителите в банката нерегламентирано да вадят пари в брой от касата, а след това да прикриват липсите с фалшиви документи. Така и до момента касиерката и двете счетоводителки остават единствените обвинени за това, че лично са присвоили милионите от КТБ.

 

И още една любопитна подробност. Оказа се, че разследващите са намерили ръчно написана бележка в кабинета на изпълнителния директор на КТБ Георги Христов. Преди квесторите на БНБ да влязат в банката той си записал на листче: "Цел - да не се допуска вземане на кредитните досиета и проследяване на паричните потоци". Това съобщи прокурор Иван Гешев. Дали ще има още обвинени по делото предстои да разберем на по-късен етап.  

 

Повече по темата ще научите от видеото.