Тежка техника прокарва алтернативен път до бедстващите

Бедствена остава ситуацията след наводнението в пловдивската община Родопи. Трети ден седем села са откъснати от света.

Още по темата

 

С помощта на тежка техника се изгражда алтернативен път, за да се стигне до бедстващите хора и да им се доставят провизии. Той е спасението за 10 хил. блокирани хора в седемте откъснати села.

 

Пътят се прокарва в момента в планинското дере близо до село Храбрино. Отсечката е дълга два километра. Голяма част от аварийния път вече е готов.

 

Реката в Храбрино продължава да поглъща основния път. Свлачището е тръгнало и към къщите. Стигнало е на метър  до масивния триетажен дом на 82-годишната Мария Николова, която е трудно подвижна: „Къде ще го напусна и къде ще ходя? Аз не мога да правя нищо. Каквото дойде, тук ще съм”, казва възрастната жена.

 

Бедствието в Храбрино роди и двама герои. Хората тук разказват, че Павел и Йордан спасили селото от голяма трагедия. По време на петметровата приливна вълна двамата подкарали багера, за да заприщят реката, иначе сега половината село щяло да бъде отнесено.

 

В Храбрино и Дедево няма питейна вода. Осигурени са водоноски и на всяко домакинство се раздават по 6 литра минерална вода на ден.

 

Повече за положението в община Родопи ще научите от видеото.

 

Информация: Благой Бекриев