Първият мандатоносител е ГЕРБ. Откъде ще дойде подкрепата?

Тежък удар за БСП. Такъв е изводът след вчерашния вот. Партията-столетница не печели в нито една област. В 26 области първи са ГЕРБ. Единствено ДПС успява да отвоюва традиционно силните си области Кърджали, Разград, Търговище, Шумен и Силистра. Вотът от чужбина също е в полза на ДПС с огромна преднина от близо 44%. 

 

Пленарната зала в следващия парламент ще е доста шарена. От ГЕРБ влизат 84 депутати, БСП изпраща 39, ДПС вкарва 38 народни представители. Реформаторският блок ще разполага с 23 места, Патриотичният фронт – с 19. „България без цензура” ще заеме 15 банки в парламента, а „Атака” и АБВ ще си поделят по 11. 

 

Така първият мандатоносител е ГЕРБ. От партията обявиха, че вървят към правителство малцинството. За да го състави, на Бойко Борисов му трябват още 37 гласа. 

Още по темата

 

Откъде могат да дойдат те?


 
Единият вариант е от пълната подкрепа на ДПС. Тогава ще има мнозинство от 122 гласа. 

 

Вторият вариант е от пълна подкрепа от БСП. Тогава се получават 123 гласа. 

 

Ако от Реформаторския блок все пак протегнат ръка на ГЕРБ, заедно с Патриотичния фронт ще могат да разчитат на 126 гласа. 

 

В случай, че реформаторите откажат, ГЕРБ ще трябва да търсят съдействието на Патриотичния фронт, „България без цензура", „Атака” и АБВ, за да получат общо 140 гласа. 

 

Има и математически вариант за съюз ГЕРБ, Реформаторски блок, „Атака” и АБВ, като тук гласовете ще бъдат 129. 

 

В случай че само БСП и ДПС останат в опозиция, ГЕРБ ще може да разчита на 163 гласа подкрепа. 

 

Ако преговорите се провалят и ГЕРБ върнат мандата, втората политическа сила БСП ще трябва да потърси подкрепа от всички парламентарно представени партии за съставяне на широко коалиционно правителство. Същото се отнася и за ДПС, ако от ГЕРБ откажат да участват в двойна коалиция.