Момичето за първи път попада в помощно училище на 15 септември тази година

"Ана-Мария за първи път учи в помощно училище. Досега тя е посещавала обикновено училище – 10-о СОУ, където се отнасяха добре с нея. Просто там само едни час дневно с нея се занимаваше ресурсен учител и тя посещаваше по-леките предмети”, обясни в предаването „На кафе” бащата на Ана-Мария Росен Симеонов.


„Преди да започне, ние отидохме да видим условията, в които ще учи дъщеря ни. Хареса ни – беше ремонтирано, имаше стая с играчки”, добави Росен Симеонов.

Още по темата

Момичето обаче за първи път попада в такава среда на 15 септември тази година.


Нямаше нещо необичайно в поведението й. По-скоро беше стъписана, защото тя за първи път се сблъска със средата, в която има деца, които са като нея. В масовото училище имаше и други деца с аутистичния спектър, но никога не са били толкова много като в училището „Димитър Кацаров”, разказа майката Радосвета Симеонова.


По думите й тя получава и приема детето на главния вход на училището.


Втора част на разговора„Доведоха ми Ана и когато я взех, видях, че горната блуза е обърната наопаки. Когато я докоснах, бельото го нямаше. Аз се притесних адски много, защото Ана сама не може да си свали бельото. Върнах се обратно и започнах да търся класната. Нея обаче я нямаше. Видях директорката в двора и се обърнах към нея”, обяснява Радосвета.


Сутринта екип на „На кафе” обаче не беше допуснат в сградата, за да се срещне с ръководството на училищета.


Дълго време директорката на 4-то помощно училище „Проф. Димитър Кацаров” и институциите не реагират по никакъв начин на жалбите на семейство Симеонови, които се съмняват, че детето им е било жертва на гавра в помощното училище.


„В първия ден след празниците, на 23 септември, се обадих на директорката, инициирах среща, на която да си поставя въпросите. Исках да разбера какво се е случило”, обясни бащата на Ана-Мария. Когато отива на уговорената среща, директорката изразява съмнение, че момичето е отишло на училище със сутиен.


Трета част на разговораНяколко дни по-късно, на 27-ми септември Ана-Мария споделя, че „чичкото я е пипал” и показва гърдите си. При влизане в банята детето започва да крещи и моли майка си да не дава на чичкото да я пипа. И в следващия момент добавя, че чичкото й е казал, че ще я боли.


„Не знаех как да я попитам с какво е пипал, докъде е стигнал във всичко. Нямам представа”, каза през сълзи майката на Ана-Мария.

 

Майки от училището споделиха по телефона пред Гала, че децата им са били бити, когато са посещавали училището. 

 

„Най-вероятно нещо се е случило с Ана-Мария и със сигурност не им е никак добре на тези хора. До момента обаче не са извършени никакви проверки и не можем да твърдим, чи има случай на блудство”, коментира Боряна Григорова, майка на Божидар, който учи в 6-и клас в 4-то помощно училище.


„Искрено вярвам, че това нещо се е случило. Моето дете изкара само два дни в това училище. Привлечени от хубавите условия решихме да се изместим, но след два дена престой, избягахме оттам. Детето ми е в 5-и клас, с диагноза ДЦП, но сме със интелектуален дефицит. За мен там е пълен хаос и няма никаква комуникация между специалисти и родители. Ние там трябва да общуваме чрез имейли”, обясни Христина Чолакова – майка на дете от 4-то помощно училище.


„На сто процента съм сигурна, че това е станало с детето. Виждала съм как се обиждат децата, как се удрят и се отнасят с тях по вулгарен начин. Моят син бе наказан, защото е по-буен и по-проблемно дете”, сподели Гергана Николова – майка на дете, което все още е възпитаник на 4-то помощно училище.

 

Психологът и основател на Център за работа с деца с аутизъм „Тацитус” Мина Ламбовска даде идея на родителите да бъде направена медицинска експертиза с цел доказване дали наистина детето е било изнасилено.


Повече по темата гледайте във видеото.