Задържан е бивш работник на цеха

 

Кражба беше извършена в завода за боеприпаси край Горни Лом, където в началото на октомври експлозия уби 15 души. Въпреки охраната, която пази обекта заради продължаващото разследване на инцидента, от „Миджур” са изчезнали хиляди детонатори. Има и задържан - бившият работник в предприятието Светлин Славчев, който е криминално проявен.

 

От завода липсват 50 хиляди  детонатора. Те са били съхранявани на около два километра от взривения цех. Съдържат цветни метали – мед  и месинг. 

 

Постепенно са ги изнасяли. Може и някой друг да е вземал от тях. Категорично не може да се каже, това ще установи дознанието”, заяви адвокатът Цветан Тодоров.

 

Кражбата на устройствата, макар и обезопасени, поставя под сериозен въпрос сигурността в оръжейния завод. В завод "Миджур" все още има пълни складове с взривни вещества. Проверка на Нова показа, че полицията пази само пред входа. Отделно ограничен периметър се охранява от частна фирма. Общата площ на завода е 400 декара.


"Забранено ни е да влизаме. Ако вътре влезе някой, не можем да го видим. Преди имаше камери, но след като гръмна заводът, те не работят", заяви охранител. 

 

Репортер: Биляна Борисова