Една история за възможната българска мечта

 

Може ли да има българска мечта? Може ли тя да е свързана с бизнес и то такъв, който не прикрива престъпления, далавера и контрабанда?  Може.

 

Ивайло Пенчев е едно от лицата на обикновения успех. Неговата фирма за изкуствени стени за катерене няма конкуренция в целия свят. На най-големите пазари, на които работи, САЩ, Канада и Западна Европа сме не просто лидер, но държим повече от 50 % от пазара. В САЩ въпреки, че имаме и най-голям пазарен дял, продаваме и най-скъпо.

 

„Със съдружника ми сме съученици. Започнахме като хоби, а не като бизнес. Едва преди 10-12 години си дадох сметка, че можем и пари да изкарваме”, разказа Ивайло Пенчев.  Тази година печалбата на фирмата му ще е двайсетина милиона лева. „Има бизнесмени, които правят пари, но не правят нещата. Мечтата, че можеш да правиш пари без да правиш неща е пагубна”, каза още той.

 

Тръгнахме по много банален начин, но с много вяра.  Ходихме по панаири, по състезанията по катерене. От самото начало знаехме, че ще свършим работата по-добре от останалите хора, защото им познавахме продуктите и е само въпрос на време другите да го забележат. Като си вярваш, нищо не може да те спре”, добави той. 

 

Още от Миролюба Бенатова - ТУК.