Русия обяви по-рано, че спира проекта заради България

Русия спира „Южен поток” заради България. От снощи това е водещата тема в новините. Развръзката дойде от Турция, където руският президент Владимир Путин е на посещение. 

 

Официална реакция от българските власти все още няма.

 

В парламента членовете на управляваща партия предпочетоха да отклоняват отговора на въпроса „Какво се случва? 

 

Появиха се коментари, че това може да е еднолично изявление на Путин. 

 

Гледните точки сред депутатите се люшкат в двете крайности. Според едни това би било грандиозен проблем и България ще изгуби твърде много. Според други това е просто „димна завеса”. 

 

„Позицията на партията беше огласена в края на миналия мандат. Съгласни сме „Южен поток” да се строи по европейските правила и със съгласието на ЕК”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

 

Докато не получим официално уведомление от руската страна и от ЕК, няма да коментирам”, заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

 

„Чувам много лоша новина за България. Проиграхме националните интереси. Така беше и със „Син поток”, заяви Румен Гечев от БСП. 

 

„Това е тактически ход, който цели натиск върху Европейската комисия и насърчаване на антиевропейските тенденции, включително в България. Не са се отказали от „Южен поток”. Пренасочването му към Турция би било много скъпо. Това не е алтернатива”, заяви Мартин Димитров от Реформаторския блок. 

 

Това го слушахме 1998 година. Но Русия си построи двете тръби на „Син поток”. Загубите за България са очевидни. Те са не само финансови, но и геостратегически и чисто политически”, коментира Румен Овчаров.