Похитителят е бил обект на полицейско разследване заради редица престъпления

Австралийската полиция разследва обстоятелствата около заложническа драма в Сидни. Равносметката е трима загинали, сред които и похитителят и четирима ранени. Полицията засега не уточнява дали двамата цивилни убити са станали жертва на кръстосан огън или са убити от похитителя.


Пространството пред кафенето, където 49-годишният иранец взе заложници е отрупано с цветя. Стотици австралийци идват тук, за да отдадат почит на загиналите.


„Всъщност не познавах никого, но като човешко същество чувствам, че мой близък е пострадал. Дойдох, за да засвидетелствам уважението си”, обясни Натали Велоузи.


„Ужасно е, че нещо подобно може да ти се случи докато отиваш на работа, докато си взимаш кафе… Ужасно е, че нещо толкова трагично може да се случи на тези хора и на семействата им”, каза Ема Крейг.


Австралийската полиция подчерта, че нападателят в Сидни е действал сам и е бил умствено неуравновесен. Искането му към заложниците да разгърнат ислямско знаме предизвика обаче отрицателни реакции сред жителите на Сидни. Мнозина се опасяват, че трагедията ще породи антимюсюлмански настроения в най-големия австралийски град.


„Тук сме, за да засвидетелстваме подкрепата ни, не да правим изявления. Искам да покажа, че всички мюсюлмани са за Австралия и ние сме тук, за да ги подкрепим”, обяви Зайнад Фархат, член на „Мюсюлмани за Австралия”.


Австралийският премиер също не спести думите си, за да опише случилото се.


„Това е абсолютно ужасен и отвратителен инцидент. Само така можем да го опишем, ужасен и отвратителен инцидент. Сърцата ни са със семействата на загиналите Катрина Доусън и Тори Джонсън”, обяви министър-председателят на Австралия Тони Абът.


Похитителят Ман Харон Монис е бил обект на полицейско разследване заради редица престъпления. Той привлякъл вниманието на австралийската полиция, след като започнал да изпраща обидни писма до семействата на австралийски войници, загинали в Афганистан.
Преди трагедията той бил на свобода под гаранция в очакване на процес за съучастие в убийството на бившата си съпруга и в 40 случая на посегателство срещу нея.


Повече по темата гледайте във видеото.