Тази нощ Съветът за сигурност на ООН отхвърли резолюция за получаване на статут на държава на Палестинската автономия

Палестинският президент Махмуд Абас ще кандидатства незабавно за присъединяване на Палестинската автономия към Международния наказателен съд след като по-рано Съветът за сигурност на ООН отхвърли резолюция за краят на израелската окупация, съобщи  БГНЕС. 

 

Абас ще подпише в сряда Римския статут, споразумението, на базата на което е учреден съдът, давайки началото на процес за присъединяване. Това би могло да позволи на Палестина да съди израелски държавни лица за военни престъпления в окупираните територии.

 

Вашингтон и Израел остро се противопоставят на подобен ход, предупреждавайки, че присъединяването би позволило и палестинци да бъдат разследвани и съдени. По-късно през деня Абас ще се срещне с ръководството на управляваните от него палестински територии, на която ще бъде обсъдено членството в редица международни организации, включително и МНС.

 

Базираната в Хага институция може да разследва хора, обвинени в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления, извършени след 2002 г., когато в сила влиза Римският статут. Според последни данни споразумението е подписано от 122 страни. То преследва нарушители на закона, само ако престъплението е извършено на територията на държава подписала и ратифицирала Статута или от граждани на такава държава. Израел е подписал, но не е ратифицирал договора. 

 

Тази нощ Съветът за сигурност на ООН отхвърли резолюция, внесена от йорданската делегация, която трябваше да определи срок за получаване на статут на държава на Палестинската автономия.