Дори огромен дефицит не можа да убеди членовете на синдиката да се откажат от тази екстра

Дори и дефицит от 50 000 000 долара не можа да убеди членовете на Учителския синдикат в американския град Бъфало да се лишат от пластични операции, финансирани от данъкоплатците, пише БГНЕС.

 

Екстрата "козметична клауза" се предлага на учителите от десетилетия и се следи отскоро поради тежкото финансово положение на синдиката.

 

През 2013-2014 година разходите за тази уникална екстра от осигурителния план за членовете на синдиката възлизат на 5 400 000 долара. 

 

Като показател за това, колко хора са се възползвали от тази екстра, според Американското дружество на пластичните хирурзи, средната цена на пластика на носа е 4 545 долара, а средната цена на липосукцията е 2 866 долара. Операцията на гърдите струва средно 4 207 долара. С други думи, над 1200 учители биха могли да си направят операция на гърдите за сметка на данъкоплатците.

 

Тези цифри са главозамайващи, предвид проблемната финансова ситуация в училищата, а и слабото им академично представяне.

 

Училищният борд обаче не е пожелал да наложи нов колективен трудов договор без тази клауза, позволена от закона. Така че училищата работят при старо споразумение, което включва "козметичната клауза", изтекла преди 10 години.

 

Докато синдикатът не се съгласи на нов договор без тази екстра, училищата ще продължат да плащат. Тази възможност се обсъжда от години, но синдикатът не поддава. 

 

Същевременно общественото недоволство е свързано и със слабите академични резултати на учениците. Училищата скоро се похвалиха, че процентът на завършилите се е повишил от мизерните 47.8% до 56 на сто. 

 

Данните за успеха на учениците също не са приятни. Според "Бъфало нюз" само 12.2% от учениците в Бъфало са изкарали добри оценки на стандартизирания изпит по английски, а по математика това са едва 13.1%.

 

Според изданието дори "козметичната клауза" да бъде напълно премахната, това няма да запуши възлизащата на 50 000 000 долара дупка в бюджета.