Изобретателен мъж успя да измами дори британския премиер

 

Измамиха по телефона британския премиер! Дейвид Камерън стана жертва на мъж, пробил сигурността на "Даунинг стрийт" 10. Той успял да излъже две държавни институции, за да си поговори с Камерън. 

 

Всичко е станало по изключително прост начин. Мъжът получил телефона на директора на разузнавателната служба GCHQ, Робърт Ханиган. След това го използвал за идентификация пред охраната и така се свързал с Дейвид Камерън. Тук пробивът е станал заради любезността и доверчивостта на служителите. Именно тази тактика се използва масово от хакерите. След това той просто се обадил в офиса на Дейвид Камерън и поискал да го свържат с него. 

 

Подходът се нарича "социално инженерство". Той е най-вече психологически и позволява да се измъкне информация от човека отсреща. Така находчивият британец получил важни данни от разузнавателните служби. 

 

Не се изисква някакво специално умение. Експертите споделят, че основното оръжие на хакерите е тяхната увереност. Така получават достъп било то по телефона, било то директно до дадена сграда.

 

"Взимате три големи празни кашона. Виждате, че някой ще влиза през вратата и казвате: "извинявай, можеш ли да задържиш?" С празните кашони. И те отварят вратата и те пускат! И това работи толкова добре, на толкова много места, че е направо притеснително!", пояснява информатикът Васил Колев.

 

По телефона принципът е същият. Обаждате се, представяте се за някой техник. Имате нужда някой да свърже два кабела някъде. Защитата срещу манипулирането е трудна, особено в големите институции и предприятия, където хората не се познават.

 

Много често хакерите намират слаба брънка чрез манипулиране на даден човек. Това им предоставя вратичка в защитните системи на жертвите им.