НЗОК няма да финансира некоректните инвазивни кардиологии

 

Спират парите на инвазивните кардиологии, които изледват здрави пациенти. С промени в закона се предвижда Здравната каса да не плаща на некоректните лаборатории.

 

През последните години лабораториите, които правят изследвания на сърдечно-съдовата система се увеличиха и в момента работят около 50. Според някои лекари те не са прекалено много предвид високата заболеваемост. Проблемът обаче е, че в някои от тях 70% от изследваниете пациенти са били здрави и реално не са имали нужда от инвазивна процедура.

 

Вече четири години животът на Милко Михалев не е същият. Всичко започва с преглед при личния лекар заради болки в сърцето. На мъжа е назначена ненужна коронарография, а тя го оставя без дясна ръка.

 

Милко все още чака виновните да бъдат наказани. Вече не може да издържа семейството си, защото е загубил работата си като шофьор на камион. Сега получава 200 лева инвалидна пенсия.

 

И ако случаят на Милко е прецедент, то оплакванията от недоволни пациенти съвсем не се броят на пръсти. „В масовия случай от вратата на лечебното заведение без стрестест, без други изследвания се прави коронарография, а това не е просто изследване, не е да се вземе витамин C”, коментира Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите.

 

А решението, според здравните власти, е касата да не финансира лаборатории, които назначават процедури, от които пациентите нямат нужда.

 

Според националния консултант по инвазивна кардиология доц. Иво Петров, има сериозни основания кранчето да бъде спряно. „Има група пациенти, при които без да са изчерпани възможностите на амбулаторната образна диагностика, те прекалено рано минават на инвазивни изследвания без това да е обосновано”, категоричен е той.

 

Затова съветът на лекарите към пациентите е да се уверят, че действително имат нужда от инвазивно изследване. Изключение правят само спешните състояние, при които инвазивните методи са най-доказаните. 

 

С около 6 милиона лева беше ощетен бюджета на здравната каса. НЗОК, лекарският съюз и изпълнителната агенция "Медицински одит" ще следят дейността на инвазивните лаборатории.