Атина трябва да реши иска ли помощ от ЕС

 

Без споразумение приключиха снощи разговорите между Гърция и финансовите министри от еврозоната. Атина отхвърли предложения проект, като остави неясно бъдещето на спасителната програма. Все пак гръцкият финансов министър Янис Варуфакис остави отворена вратата за преговори. Минсистрите от Еврогрупата се събират отново днес в Брюксел. 


Варуфакис заяви, че е готов да направи каквото е необходимо, за да се постигне споразумение по спасителната програма за страната му. По-рано Гърция отхвърли европейското предложение за продължаване на сегашната спасителна програма на стойност 240 милиарда евро. Предложението той нарече "абсурдно и неприемливо".  

Още по темата


Предложиха ни да се въздържаме от изпълнение на нашата програма за срок от 6 месеца. Тази програма, заради изпълнението на която бяхме избрани. И всичко, което получаваме е мъгливо обещание за някаква гъвкавост, което така и не е уточнено”, изтъкна Варуфакис. 
Той допълни, че е бил готов да подпише споразумение, но при различни условия.

 

Председателят на Еврогрупата обаче предупреди, че нови разговори са възможни в петък, но сега топката е в полето на Гърция.

 

Готови сме да работим с гърците. Смятаме, че най-добрият път напред е да се продължи сегашната програма. След като това бъде направено, което ще изисква ангажимента на гърците, можем да разговаряме за по-голяма гъвкавост и за промени в рамките на програмата”, заяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.


Категорична е позицията и на еврокомисаря по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси, който заяви, че Гърция трябва да отправи искане за продължаване на спасителната програма.

 

"Общият интерес е Гърция да остане в еврозоната. А това означава гръцкото правителство да разполага с нужното пространство за маневри, за да изпълни програмата си и в същото време да спазва ангажиментите с партньорите си. Толкова е просто", заяви Московиси. 

 

Сегашното споразумение с тройката кредитори за помощ срещу реформи беше удължено, но изтича на 28 февруари. След тази дата няма да има правно основание за подпомагане на гръцкото  правителство.