Руската държавна телевизия излъчи дългоочаквания документален филм "Крим. Пътят към родината"

 

Кремъл обяви, че насрочената за днес среща на руския президент с колегата му от Киргизстан Алмазбек Атамбаев ще се състои по план. Това идва в отговор на мистерията, която се появи около Владимир Путин през последните седмици. 

 

Ако това стане, Путин ще се появи за пръв път публично след необичайно дългото му отсъствие. То предизвика спекулации за местоположението и здравето на руския президент. Днешният ден обаче започна с изненадваща заповед на Путин за обявяване на пълна бойна готовност на северния флот, десантните войски и части от западния военен окръг. 

Още по темата

 

Междувременно руската държавна телевизия излъчи дългоочаквания документален филм "Крим. Пътят към родината". Той бе излъчен в неделя вечерта в ефира на държавната телевизия Русия 1. В лентата Путин дава поредното обяснение защо е анексиран Крим и как е протекло всичко. Той признава, че в случай на неблагоприятно развитие на събитията на Кримския полуостров Москва е можела да приведе в готовност ядрените си сили. 

 

Путин разказа, че е бил в непрекъснат контакт по телефона с тогавашния украински президент Виктор Янукович, който му позвънил вечерта на 21 февруари. Лично руският президент ръководил операцията по извеждането му от Украйна.

 

В интервюто Владимир Путин признава също, че идеята за присъединяването на Крим му е дошла едва след началото на въоръженото завземане на властта в Украйна. Малко преди референдума в Крим сред местните жители е проведено тайно социологическо изследване, за да се разбере какво искат те. Резултатите показали, че желаещи да се присъединят към Русия са 75% от населението на полуострова.