БСП предлага дневни клубове, в които пенсионерите да получават храна

 

"Коментирахме процесите около КТБ, където очевидно промените в законодателството не дават резултатите, които се обещават на обществото". Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

 

На заседанието депутатите от левицата са обсъдили подготовка за конгреса на БСП. Миков съобщи, че материалите по него са готови и ще бъдат представени на пленума на партията тази събота.

 

"Обсъдихме сериозно ситуацията и в здравеопазването, където листите на чакащите до достъп до здравеопазване се превръщат в реалност. Кабинетът прокрадва политиката, че който има пари има право на здраве, който няма - ще чака", категоричен е Миков.

 

Заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов изрази позицията, че БСП е първата партия, която вече предлага това, с което ще се обърне към българските граждани на местните избори и което ще очаква и изисква от кандидатите за кметове и съветници. Политиката си БСП предлага в 10 направления, които могат да бъдат обобщени като: повече заетост и доходи на територията на общините, сигурен живот за хората и имуществото им, социално отговорни общини, равен достъп до здравеопазване и образование, и силно местно управление.

 

"Ангажираме се на основата на добри практики, които съществуват от представители на местната власт поне половина от издръжката за децата в детските градини да се поемат от общините. Предлагаме подкрепа, освен за клубовете за пенсионери, но и да се създадат дневни клубове за пенсионерите, в които да получават храна. Предлагаме да има водоснабдяване във всяко населено място, в което живеят повече хора и няма канализация да бъде направено. Във всеки областен град да има поне една денонощна аптека. Тези ангажименти, които ще бъдат публични да се декларират пред хората", обяви Стоилов.

 

Той направи предложение всеки от кандидатите за кметове да предложи по един или два икономически проекта за конкретната община, които да доведат до трайна заетост и намаляване на безработицата.

 

"Хората да търсят отговорното поведение, да не се залъгват по етикети, като заедно за еди коя си община", призова още Стоилов, цитиран от БГНЕС. 

 

Снимка и видео: БГНЕС