Правна комисия прие на първо четене промени в НПК и ГПК

Правна комисия прие на първо четене промени в НПК и ГПК, целящи в изключителни случаи главният прокурор или определен негов заместник да може да спре финансова операция или сделка за имущество за срок от 48 часа.

 

За промените в НПК гласуваха 14 депутати, 4-ма "се въздържаха" и никой не се обяви "против". При промените в ГПК отново 14 народни представители се обявиха "за", трима "се въздържаха" и никой не беше "против".

 

Председателят на комисията Данаил Кирилов припомни, че между първо и второ четене на приемането на текстовете в комисия може да възникнат промени. Поправките в законодателството, което да позволи на държавното обвинение да взима страна в сделки между юридически лица, бяха внесени от петимата депутати от четири групи – Цветан Цветанов – ГЕРБ, Валери Симеонов – ПФ, Четин Казак – ДПС, Красимира Ковачка и Стефан Кенов – БДЦ.

 

Чл. 203а от НПК предвижда органите на досъдебното производство да вземат необходимите мерки за предотвратяване на умишлено престъпление или друго общоопасно дейние, както и временно да изземват средствата, с които би могло да се извърши престъплението. Действията на прокуратурата подлежат на първоинстанционен съдебен контрол, докато 48 часовото спиране на финансова операция или сделка от главния е изключение. Дава се твърде голямо правомощие на прокуратурата, която да спира финансови операции. Това заяви на заседание на Правната комисия в НС депутатът от БСП Филип Попов.

 

Изказването му дойде във връзка с това, че днес на заседанието на комисията се обсъждат промени в НПК и ГПК, които целят главният прокурор или определен негов заместник да може да спре финансова операция или сделка за имущество за срок от 48 часа.

 

"Не се знае какви ще са последиците за държавата от това спиране. Сигурно ще възникнат редица искове срещу държавата, заради такова спиране", заяви Попов. Той посочи още, че ще се въздържи от подкрепа за промените в НПК, тъй като не е записано какво се има предвид под изключителни случаи и защо са точно 48 часа.

 

"Промените в НПК и ГПК са писани на коляно". Това заяви пред журналисти Емилия Недева, представител на Висшия адвокатски съвет.

 

"По-сериозният проблем е, че започнаха да валят такива проекти за изменения. По два, три пъти в месеца се променя НПК и винаги в отговор на някаква декларирана обществена потребност. Но формулировката е такава, че може да засегне страшно много лични интереси на граждани, общини и юридически лица", каза Недева.

 

Тя е убедена, че така се внася една несигурност в гражданския оборот. "Има възможност прокурор да атакува сделки, ако той твърди, че става дума за нищожна сделка. Създава се правна несигурност, включително и с възможността прокурор да обжалва актове на съда по дела, по които не е участвал", поясни Недева.

 

"Твърдението, че до 1997 г. е имало такъв текст и ние само го възстановяваме, той отпадна от само себе си, защото прокуратурата имаше особена функция в една тоталитарна държава. Тя беше и средство за репресия. Неслучайно прокуратурата отпадна от гражданския процес", подчерта адвокатът.

 

Тя зададе въпросите как може законодателно да се избере кой прокурор би могъл и кой не би могъл да извършва тези функции. Върви се към концентрация на огромна власт на определени лица в прокуратурата, очевидно се визира главният прокурор. Колкото са по-мътни едни закони, за адвокатите е по-добре, жалко обаче за обществото, категорична е Недева.