Повече от година тече най-скъпото издирване в историята

 

Две седмици  след ужаса в Алпите събирането на останките на самолета на "Germanwings" продължава. Основната версия остава тази, че вторият пилот Андреас Лубиц съзнателно е разбил машината. На около 9 хиляди мили оттам, в Южното полукълбо, вече повече от година продължава друго, по-трудно издирване. 


В отдалечения Индийския океан, на 1000 морски мили от бреговете на Пърт, Западна Австралия, специализирани кораби продължават да претърсват дъното на океана за останки от полет MH370. "Боинг 777" с 239 пътници на борда изчезна преди повече от година.

 

Основавайки се на сателитните данни, експертите вярват, че самолетът се намира на около 2 и половина мили под водата, на дъното на океана – район, който никога досега не е бил картографиран.

 

Досега е претърсена повече от половината зона, а експертите смятат, че ще приключат до месец май. Малайзийските власти не отронват и дума какво ще стане, ако нищо не бъде открито. Това е най-скъпата издирвателна операция в историята. Разходите си поделят Малайзия и Австралия.