Изобретението обещава възможност за произвеждане на леки звукоизолиращи структури

Пътуването с хеликоптер или самолет е “шумно” преживяване, но изследователи от Щатския университет на Северна Каролина (NS State) и Масачузетския технологичен институт (MIT) са разработили мембрана, която може драстично да намали шумовете с ниска честота, които навлизат в салона. 

 

“Изобретението обещава възможност за произвеждане на структури, които са здрави, леки и звукоизолирани”, казва Юн Жинг, асистент по механика и въздухоплавателно инженерство в университета и един от авторите на статията, описваща изобретението.

 

Самолетите се конструират от леки материали с подобна на пчелна пита структура. От тях се направени крилата, както и подът и таванът на пътническия салон. Специфичната структура придава здравина на машината, а ниското ѝ тегло осигурява ефективно използване на гориво.

 

Тези наподобяващи пчелна пита материали обаче са лоша изолация срещу звук с ниска честота, какъвто е шумът на самолетните двигатели. Добавянето на изолиращ материал би увеличило теглото на самолета, правейки го по-малко ефективен. Изследователите от Университета на Северна Каролина и MIT са разработили потенциално решение.

 

Те са създали тънка, лека мембрана, която покрива “пчелната пита” както се опъва кожа върху барабан. Когато звуковите вълни се ударят в мембраната, която покрива структурата, те се отразяват и не преминават през нея. Мембраната е направена от гума, която е дебела около 0.25 милиметра и би добавила приблизително 6 процента към общото тегло на панелите със структура на пчелна пита.

 

Производството на мембраната е сравнително евтино и може да бъде направено от всеки материал, който не би повлиял на структурната цялост на панела”, казва Ни Суи, студент от лабораторията на Жинг. “Тя би могла да направи пътуването много по-приятно изживяване за пътниците - особено в хеликоптери”, добавя изследователят, цитиран от агенция "Фокус".