Болестта може да предизвика частична "амнезия" на имунната система

Вирусът на морбили може да отслаби имунната система на децата за три години, а не за два месеца, както се смяташе досега, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Франс прес. Те показват също, че ваксинацията срещу морбили има по-продължителен ефект, добавя БТА.

 

Получените резултати разкриват, че заболяването може да предизвика частична "амнезия" на имуннна система и по този начин да й попречи да разпознае патогенните агенти, както и да води ефикасна борба срещу причинените от тях инфекциозни болести. "Знаехме, че заболяването атакува имунната памет и има имунопотискащ ефект за кратък период - заяви един от ръководителите на изследването, експертът по екология и биология от Принстънския университет Джесика Меткалф. - Оказа се обаче, че имунопотискащият ефект е много по-продължителен. Казано с други думи, ако човек е заразен с морбили, е възможно до три години по-късно да умре от друга инфекция." "Резултатите навеждат на мисълта, че ваксинацията срещу морбили има защитен ефект, който излиза извън границите на самото заболяване", допълни Майкъл Мина от медицинския факултет в университета Емъри в Джорджия.

 

Учените констатирали, че вирусът на морбили атакува Т лимфоцитите, които са отговорни за имунната памет срещу болестите. Един месец след излекуването от морбили тези Т клетки се възстановяват, но вместо да защитават срещу инфекции, с които са се борили преди, реагират в почти всички случаи единствено срещу вируса на морбили. Учените изследвали смъртността сред деца на възраст от 1 до 9 години в Европа и от 1 до 14 години в САЩ преди и след ваксинацията им срещу морбили. "Ограничаването на негативния ефект от заболяването доведе след себе си до намаляване на смъртността вследствие на други инфекциозни болести", заключи Брайън Гренфел от Принстънския университет. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".