„Обичам математиката и за мен тя е като предизвикателство", казва той

 

Второкласник от Бургас отвя конкуренцията в азиатско математическо състезание. 8-годишният Виктор Шаовчев победи в предварителния кръг на съревнованието.

 

За 8-годишния Виктор се оказва твърде лесно да реши задачите от учебника по математика за втори клас. Затова в часовете по математика за талантливи деца той и по-големите му съученици представили достойно града.

 

„Обичам математиката и за мен тя  е като предизвикателство и аз обичам предизвикателствата. Не ми е трудно. Вкъщи мама ми дава тестове за състезанията за по-горни класове и се подготвям така с други теми”, каза Виктор.

 

В предварителния кръг за азиатското математическо състезание са участвали 12 ученици. „От тях шестима са с медали като Виктор”, каза Светлана Стоева - преподавател по математика.

 

Финалният кръг на състезанието ще е на 15 август в Сингапур. Затова за малките математици от 2 и 3 клас лятната ваканция няма да е това, което ще е за другите деца.

 

„Докато другите деца си играят навън, аз ще стоя вкъщи и ще решавам задачи”, каза третокласникът Мирослав.

 

Златина, която също е в трети клас, признава, че на нея много ѝ харесва да решава задачи и дори не обича да почива много.

 

Всеки един от финалистите ни убеждава, че математиката за него е по-важна от игрите. А Виктор вече си е избрал професия - програмист.

 

Репортер: Цеца Алексова