Здравният министър коментира и очаквания бюджетен дефицит в НЗОК

 

Видео: БГНЕС

 

"Амбицията ни е през летните месеци да лансираме Закона за вредните храни. Очакваме около 150 млн. лв. постъпления в здравеопазването от акцизите върху вредните храни, като средствата ще отидат за превенция, профилактика и лечение на заболяванията, които те причиняват", обяви здравният министър Петър Москов, цитиран от БГНЕС.

 

Москов коментира и очаквания бюджетен дефицит в НЗОК. Той съобщи, че утре ще бъде проведена среща в Министерския съвет с ръководството на НЗОК. По темата ще има и специално заседание на комисията по здравеопазване в Народното събрание.

 

"Възможностите на държавата да влияе върху тези процеси през тази година са чисто административни – постигане на договореност с лечебните заведения за влизане в рамките на определен бюджет", обясни здравният министър.

 

Той каза още, че ще има редица болници, които са успели да се вместят в своя лимит. Предстои изразходените средства да бъдат разгледани област по област и след това да бъде взето решение за санкциониране на тези, които са излезли от договореността. Според министъра подходът в това отношение трябва да бъде индивидуален.

 

По отношение на откритите нарушения в Софийската хематология и Онкологичната болница във Варна, Москов разясни, че става дума за скъпи онкологични медикаменти, които струват по няколко хиляди лева. Оказва се, че НЗОК е платила веднъж за тях, а след това са продадени.

 

Москов каза още, че заместникът му д-р Ваньо Шарков ще отпътува утре за Разград, където ще се срещне с медицинските сестри и ръководството на болницата, в която възникна напрежение.

 

"Говорих с управителя на болницата и ще търсим начин за туширане на напрежението", увери здравният министър.