Магистралата е приоритет на правителството

 

Автомагистрала „Хемус” вече има един от най-сложните пътни възли в България – този край Белокопитово.  Съоръжението беше официално открито в понеделник от премиера Бойко Борисов и министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова. 

Още по темата

 

Открита беше и новата почти 5-километрова отсечка от магистралата между Белокопитово и Каспичан, за изграждането на която са използвани 70 000 тона асфалт.  Стойността на проекта е близо 66 милиона лева, а парите са дошли изцяло от националния бюджет.

 

 „Ако не бяхме правили експеримента „Орешарски“ тази магистрала щеше да е в много по-напреднал стадий, защото те я извадиха от оперативната програма”, коментира при откриването премиерът.  Рязането на лентата този път беше допълнено с освещаване на участъка със светена вода.

 

Носим вода от базиликата в Плиска, за да осветим пътя допълнително, за да няма катастрофи, да няма жертви, да няма произшествия“, уточни регионалният министър.

 

В момента текат тръжни процедури за изграждането на следващите 60 километра от магистрала „Хемус” в участъка Ябланица-Ловеч. Намеренията на кабинета са до ноември месец да бъдат избрани изпълнителите.

 

По време на откриването стана ясно, че магистрала „Хемус” е приоритет за правителството на Бойко Борисов. Остават да се построят над 200 километра и това ще ни струва близо два милиарда лева.

 

Репортер: Нивелина Няголова