През декември нямало да има пари за разплащане дори на отчетената в рамките на лимита дейност

Видео: БГНЕС

 

БЛС очаква проблем с разплащането на НЗОК към болниците 

 

 „От вчера сме в ситуация на огромен проблем, който ще възникне по плащанията по банков път за болнична дейност и изобщо за дейността в здравеопазването чрез НЗОК и чрез системата за електронно банково разплащане СЕБРА”, предупреди председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. 

 

По думите му на базата на приетия бюджет на НЗОК за 2015 година плащанията трябва да вървят в рамките на 267,7 млн. лева, но с писмо на министъра на финансите се изказват изключително сериозни притеснения, че Касата ще е в състояние да разплаща дейност за останалите 6 месеца от 2015 година в рамките 249,9 млн. лева, което с около 22,8 млн. лева на месец по-малко до края на годината.

 

Становището на БЛС е, че през декември няма да има пари за разплащане дори на отчетената в рамките на лимита дейност.

 

„Ние говорим за невъзможността за плащане от страна на НЗОК на лимитна дейност, сиреч говорим за лечебните заведения, които и в момента работят в дисциплиниран порядък", обясни той. Тези болници няма да могат да получат отчетената лимитна дейност.

 

„В момента неразплатената отчетена дейност за периода март - май 2015 е в рамките на около 30 млн. лева. Очакваните надвишения на определената месечна стойност за периода май - ноември ще бъде средномесечно с около 10-12 млн. лева, което общо за 2015 ще доведе до недостиг от порядъка на 90 до 100 млн. лева. Прибавяйки онези 110 - 115 милиона от СЕБРА дефицита на Касата се очаква да бъде около 200 - 220 млн. лева", изчисли той.