У нас тя е неефективна, според доклад на Сметната палата

 

Над 200 000 българи са без никакъв достъп до Спешна помощ. Това става ясно от доклад на Сметната палата. Става ясно още, че спешната помощ у нас е не е ефективна.

 

Докладът сочи, че половината население на България може да разчита на Спешна помощ до 20 минути, а на около 15% от населените места линейка може да очакваме и за повече от 30 минути. Ако времето за чакане през годините не намалява, то парите, които се наливат в Спешната помощ, се увеличават все повече. 

 

"Около 60% от повикванията даже не са за Бърза помощ, но поради едни или други причини, които всички знаят, ние поемаме тези пациенти”, коментира д-р Мария Пеева от Спешното в София. 

 

До болка познатият проблем е, че всъщност няма въведени критерии кои случаи са спешни и кои не. Така, от една страна, ние чакаме дълго за линейка, а лекарите са претоварени и ресурсите не стигат. Затова и заключението е именно, че спешната медицинска помощ у нас е неефективна и некачествена. Надеждата на експертите е да се предизвика дебат, а от там и нещо да се промени. 

 

На фона на констатациите, че продължаваме да чакаме за линейки и като цяло, че помощта, която получаваме, не е качествена, а в здравеопазването и в частност в Спешната помощ се наливат все повече средства, нека не забравяме и лекарите, които от своя страна се оплакват от ниско заплащане, стара апаратура и лоши условия на труд.