Най-много валежи са паднали в района на Елхово, Кърджали, Хасково и Свищов

 

България е в плен на обилните дъждове. Най-много валежи са паднали в района на Елхово - 25 литра на квадратен метър, Кърджали - 24, Хасково и Свищов с по 22 литра. Остава предупреждението за предстоящи обилни валежи особено в източната част на страната. На югоизток се очакват и силни ветрове, вълнението на морето ще достигне до 5 бала. 

 

В Бургаска област е обявен червен код, превантивно се източват няколко язовира. Прогнозите са за до 70 литра на квадратен метър дъжд. Днешните валежи наводниха десетки къщи и дворове в цялата страна. 

 

Тази вечер беше затворен главният път, който свързва пловдивските села Белозем с Болярино и още две села. Полицията отцепи района заради достигащата на места вода от 80 сантиметра. Наводнени са дворове на къщи, както и приземни етажи. В някои от къщите хората са напуснали първите етажи заради опасенията от приливна вълна. Те смятат, че наводнението е причинено от изпуснат язовир.

 

Тежка авария има и на жп гарата в Белозем, където в този час пожарникари се опитват да помогнат за разрешаването на проблема. Утре Кризисен щаб ще реши дали да обяви бедствено положение.

 

На два пъти през последното денонощие проливният дъжд потопи десетки къщи и дворове в Поповица. Гръмотевичната буря оставила селото без ток за часове. 

 

Пороят блокира международния път за Турция. Голяма част от пътя остана под вода. Стотици тирове и автомобили попаднаха във водния капан и чакаха с часове. В късния следобед пътят беше отворен за движение, а работата по отводняването на къщите в Поповица продължава. 

 

В Шумен река Поройна е преляла, много домакинства са останали без ток. Наводнени са партерните етажи и сутерени на болницата и онкоцентъра в града. Придошлата река нанесе щети и на села по течението си. Най-големи са пораженията в село Дибич, където нивото й се е повишило с цели 170 сантиметра. 

 

Наводнени са къщи, има умрели животни, но за щастие няма човешки жертви.