Китай и Индия също изразиха радостта си от приемането му

 

Парижкото споразумение за климата не може да се нарече идеално, но то полага необходимата основа за борбата срещу глобалното затопляне, заяви американският президент Барак Обама. Той направи специално обръщение по повод постигната договореност в Париж, която ще бъде подписана от 195 страни на 22 април 2016 г. в щаб квартира на ООН в Ню Йорк, пише БГНЕС.

 

"Нито едно споразумение не е идеално, включително и това“, смята Обама. Според него постигната договореност и подписването на документа не означават сами по себе си разрешаване на всички проблеми.

 

"Без съмнение парижкото споразумение създава стабилна основа, която е необходима на света за борба с климатичната криза", изтъква още Барак Обама.

 

Той отбеляза също, че в документа е очертан механизъм, който ще позволи на света да се справи с проблема. Според Обама важно е също, че ще има система за анализи и проверки. Според него целта на тази система е създаването на условия, при които „всяка държава да отговаря за изпълнението на поетите от нея задължения“.

 

Видео: Ruptly

 

Китай и Индия също изразиха радостта си от приемането на Парижкото споразумение за климата. Двете страни са сред най-големите замърсители на атмосферата с парникови емисии.

 

"Това, което постигнахме, не е просто договор, а нова надежда за живота на 7 милиарда души. Днес ние уверихме бъдещото поколение, че всички заедно ще се справим с предизвикателството на климатичните промени и ще им оставим по-добра планета”, заяви индийският министър на околната среда Пракаш Джавадекар. 

 

Представителят на делегацията на Китай Си Чжънхуа от своя страна каза, че светът „марширува с исторически стъпки”.

 

"Всички представители взеха правилното решение, което е от полза за техните народи, отговорно за бъдещите поколения и благоприятно за устойчивото развитие на света. Това наистина е грандиозен акт на нашето поколение, на всички нас”, заяви той.

 

По време на многогодишните усилия за постигане на общ договор на световните нации за намаляване на парниковите емисии Китай и Индия често влизаха в пререкания със САЩ и други развити страни-участници в климатичните срещи на ООН.

 

Видео: Ruptly