Съдбата на оригиналните български корони е печална

 

Короната на българските средновековни владетели, изработена от над килограм чисто злато. Днес в Националния исторически музей за първи път беше представено уникалното ценно украшение. 

 

Съдбата на оригиналните български корони е печална. Короната, носена най-дълго - близо 200 години, е пленена след битката при Никопол, когато Иван Шишман е заловен и е занесена в Одрин.

 

"Отнесена е като трофей и там някъде следите й се губят. Вероятно е унищожена заради златото и скъпоценните камъни. Завоевателите са знаели, че тя е символ на държавност и са ги унищожавали", разказа проф. Божидар Димитров.

 

Векове по-късно се ражда идеята короната да бъде възстановена. Така след месеци упорит труд царският накит е готов. По нея има килограм чисто злато, 700 оригинални бисера, полускъпоценните камъни - карнеол, хризопраз, гранат и ахат.

 

Короната е изработена до най-малките точности по изображението на цар Константин Тих от Боянската църква. Неслучайно на всички символи на властта има перли. 

 

"Те остават живи, само когато се докосват до човешкото тяло. Иначе потъмняват, почерняват и умират. Правени са експерименти, че когато човек със силен дух държи перлите, те искрят. Тази символика е вложена в изработката", разказа доц. д-р Бони Петрунова.

 

След изработката на мъжката, реставраторите започват работа и по женската корона. Тя ще бъде готова за Великден.

 

На царската корона ще можем да се насладим още от утре. Тя ще се намира в "Слънчевата зала" на Националния исторически музей, а входът за всички, които искат да я разгледат, е свободен. 

 

Историците благодариха днес на всички зрители, които след репортажите на Новините на Нова дариха злато, перли и полускъпоценните камъни за изработката на царската корона.