Пореден кръг консултации тече при президента

 

Пореден кръг консултации при държавния глава. Росен Плевнелиев разговаря с представители на Движението за права и свободи и с Българската социалистическа партия. 

 

"Поискахме от президента да свика Консултативен съвет за национална сигурност за демографската криза", съобщи лидерът на БСП Михаил Миков след консултациите с президента.

 

Плевнелиев от своя страна посочи, че едно от предстоящите заседания на КСНС тази година ще бъде посветено именно на демографските въпроси, уточниха от Президентството.

 

Според Миков негативните демографски тенденции пораждат сериозен риск за социалната и икономическа ситуация в страната и призова за конкретни политики. По думите му през първите два месеца на 2016-а родените в България деца са с 1700 по-малко, в сравнение с началото на миналата година.  

 

Миков също така коментира, че стабилността на управляващата конструкция, според него, се крепи на аритметика, а не на изпълнение на предизборни ангажименти и на някакви политически ангажименти от страна на партиите, които участват в управлението: „През годината ще наблюдаваме все повече случаи, в които аритметиката и събирането на гласове ще замества политиката. Това вещае нестабилност в тези времена за България”, изтъкна лидерът на БСП, цитиран от БГНЕС.

 

По време на срещата представителите на Левицата изразиха притеснение от увеличаването на финансовите задължения на държавата, които доближават 30% от БВП, както и от хода на реформите в здравеопазването, образованието и пенсионната система. 

 

По време на консултациите с президента ДПС поискаха повече инвестиции и национална стратегия  за семейния, малкия и среден бизнес в сектор "Земеделие".

 

Партиите обсъждат и ускоряване на реформите в няколко сектора, както и борбата с корупцията. И тримата временни ръководители на ДПС се явиха при президента. 

 

Видео: БГНЕС