Роботизираният космически кораб трябва да стигне до Червената планета през октомври

Видео: RUPTLY

 

Руската ракета „Протон“ потегли днес на своето 7-месечно пътуване към Марс в рамките на руско-европейската космическа мисия „ЕкзоМарс“, която ще търси следи от живот на Червената планета.

 

Проектът „ЕкзоМарс 2016“ е първата част от изследователска мисия в две фази, чиято цел е да отговори на някои от въпросите, свързани с наличието на живот на Марс. Според Европейската космическа агенция целта е да се установи дали Марс „е жив“.

 

Роботизираният космически кораб се очаква да стигне до Червената планета през октомври, след като измине 496 млн. км. Сред задачите на един от апаратите, който ще се отдели от друга част, която ще кацне на Марс, е и фотографирането на планетата и анализиране на нейния въздух.

 

Апаратът също така трябва да анализира метана на Марс, следи от който са наблюдавани и при предишни мисии до планетата. На Земята метанът се образува до голяма степен от живите микроорганизми.

 

Втората част на проекта е изстрелването на марсоход през 2018 г. Нейното осъществяване обаче по всяка вероятност ще се забави заради финансови причини. Сред апаратурата на спътника, който ще остане в орбитата около Марс, има българско участие. Институтът за космически изследвания и технологии към БАН е подготвил българската апаратура “Люлин-МО”, съобщава БГНЕС.

 

Институтът за космически изследвания и технологии разработва и апаратура "Люлин-МЛ", като част от руския неутронен детектор АДРОН на марсианската платформа и с нея ще участва във втората фаза на проекта “ЕкзоМарс”, която предвижда доставката на Марс на марсоход и платформа за работа на повърхността на планетата през 2018 година.