Групата ще разполага с бюджет от 106 000 лева

 

"Оперативната работна група на България за номинирането на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН включва 16 старши български дипломати, ръководители на водещи структури в Министерството на външните работи", заяви ръководителят на екипа Райко Райчев, генерален директор по глобалните въпроси в Министерството на външните работи, цитиран от БГНЕС.

 

Групата разполага с бюджет от 106 000 лева, които по думите на Райков, ще бъдат стриктно контролирани и отчитани. Групата вече е провела среща с Ирина Бокова по уточняване на стратегията за номинирането на кандидатурата й. Тя е разработила конкретен план за активни действия по представяне, защита и лобиране на българската кандидатура.

 

"На първото съвещание на 20 февруари, участваше и самата Ирина Бокова, на него бяха разгледани и одобрени всички възлови аспекти по кампанията за нейната кандидатура. Дадени са съответните инструкции на българските посолства, където ще има конкретен дипломат, оторизиран да работи за номинацията на българската кандидатура. Основни приоритетни представителства ще бъдат в Ню Йорк, Женева, Виена, където са основните структури на ООН, както и Брюксел като столица на Евросъюза", добави той.

 

„Предвиждаме три основни фази на кампанията. Първата е от представянето на съответните кандидати до края на март-началото на април, по-точно 10-15 април, когато се очаква първото изслушване на кандидатите в Общото събрание на ООН. Следващият период от април до края на юли, когато се очаква разглеждане на кандидатурите в Съвета за сигурност на ООН. И третият етап е от началото на разглеждането до самия избор на генералния секретар, който се очертава да бъде края на септември-началото на октомври“, разясни високопоставеният ни дипломат.

 

Той припомни, че в момента има 7 кандидатури – 6 от групата на страните от Източна Европа и 1 от западноевропейската група. Новият генерален секретар трябва да встъпи в длъжност на 1 януари 1017 година.

 

Припомняме, че Ирина Бокова бе номинирана за генерален секретар на ООН с писмо на министъра на външните работи на 9 февруари 2016 г., във връзка с Решение № 404 от 19 юни 2014 година на Министерския съвет.

 

Мандатът на настоящия генерален секретар на ООН Бан Ки Мун изтича в края на годината. В средите на ООН и изобщо в международната общност се наложи тезата, че за първи път в 70-годишната история на организацията жена може да заеме поста на топ световен дипломат. Откакто ООН започна привличането на кандидати през декември, Ирина Бокова от България се очерта като потенциален фаворит за поста. Бокова е настоящ генерален директор на ЮНЕСКО.