Най-тежко е положението в южните щати Одиша, Телангана и Андхра-Прадеш

Жертва на големите горещини през последните две седмици станаха 220 души в Индия. С остър недостиг на вода се сблъскват повече от 330 милиона жители на страната, предава ТАСС, позовавайки се на информация от министерството на здравеопазването. 


Най-тежко е положението в южните щати Одиша, Телангана и Андхра-Прадеш. В Одиша са регистрирани най-високите температури в страната: през последните пет дни температурата неотклонно се покачваше и днес вече е 47,5 градуса по Целзий. 


Изпепеляващата жар мъчи голяма част от Индия. От недостиг на вода страдат над 330 милиона жители, което е една четвърт от населението на Индия. Според метеорологическата служба на страната това лято може да е най-горещото за последните 100 г., като максималната температура надхвърли 48 градуса. 


Ситуацията се усложнява и от критично ниското количество валежи по време на мусона за последните две години. Опасявайки се от повторение на миналогодишната трагедия, когато жертви на анормалните горещини станаха повече от две хиляди души, властите обявиха извънредно положение в най-жарките райони. Отправят се препоръки към населението да не напуска домовете през най-горещите часове на деня освен при крайна необходимост, организират се пунктове за безплатно раздаване на вода. 


Експертите обясняват безпрецедентно горещото време през април с местни аномалии, а също и с усилващото се влияние на Ел Ниньо – циклично природно явление, случващо се в интервал от 2 до 7 години. Ел Ниньо обикновено се съпътства от екологични катастрофи: суша, пожари, проливни дъждове, наводнения и води до гибел на хора, домашни животни и загуба на реколта в различни райони на Земята.