Това съобщи зам.-генералният секретар на ООН по хуманитарните дела

Броят на сирийците, живеещи под обсада, е нараснал със 75 000 души до 592 700. Това съобщи зам.-генералният секретар на ООН по хуманитарните дела Стивън О’Брайън пред Съвета за сигурност на световната организация, цитиран от "Франс прес" и БГНЕС.

Още по темата

 

Той определи използването на обсади и умишленото подлагане на цивилни на глад като „осъдително” военно средство, което трябва да бъде спряно незабавно.

 

Нарастването включва жителите на района Ал Ваер в град Хомс, който е обсаден от правителствената армия от март насам.

 

ООН ще започне да снабдява обсадени райони с хуманитарни доставки чрез самолети от 1 юни, след като множество искания за сухопътен достъп са били отхвърлени.

 

Този месец режимът на Башар Асад позволи достъп на конвои до 14 обсадени града, при положение, че списъка на ООН включваше 35 селища, отчете международната организация.

 

Пратеникът на Сирия в ООН Башар Джафари отрече правителството да блокира хуманитарните доставки в такава степен и заяви, че през май са удоволетворени молбите на ООН за 19 от 26 населени места. От тях ООН реално е изпратило 3 конвоя.

 

Джафари се оплака, че ситуацията с достъпа е „манипулирана” и данните на ООН са „далеч от реалността, основани на неизвестни източници”.

 

Според ООН 452 700 сирийци живеят в населени места, обсадени от правителствени войски, а 110 000 в гр. Деир Езор, който е обграден от „Ислямска държава”. Около 20 000 са блокирани от бунтовнически групи във Фоах и Кефрая в провинция Идлиб, а 10 000 са обсадени едновременно от правителството и бунтовниците в района Ярмук на столицата Дамаск.

 

Увеличаването на хуманитарните доставки е едно от непреодолимите до момента условия за продължаване на мирните преговори между Асад и част от опозицията.