Допускат се системни грешки при опитите да се гарантира сигурността

След рекордния обир на пощата в Хасково, при който бяха откраднати близо 2 млн. лева, Нова потърси отговор на въпроса: Адекватна ли е охраната в пощите и има ли достатъчно подготвени кадри в този бранш?

По темата

Според експерти в конкретния случай от днес грешките са много повече от способностите на крадците. А лошото е, че грешките са системни и не се допускат само в Хасково.

Кражбата там била извършена почти като в епизод на сериала „От местопрестъплението”. В хасковския филм обаче Хорейшо не участва. Участват повече от трима обирджии и един 50-годишен охранител.

Някой от „Български пощи” е решил, че може да сложи един човек да пази 1,8 млн. лева, вечерта, в сграда, която няма специален трезор. Най-вероятно този охранител не е знаел колко пари има вътре. Те са рязали ограда с флекс, което е много шумно и е продължило часове, а близо до пощата има офис на СОТ”, коментира експертът по сигурността Манол Манев.               

Оказва се, че и в работно време пощата е точно толкова защитена, колкото и вечерно време.

Предишният рекорд за размер на открадната сума – 1,5 ,млн. лева, принадлежи на обира на инкасо кола в Пловдив преди няколко години. Охранителят, който го извърши, вече е осъден на 12 години затвор, но оттогава мълчи, а парите така и не се намериха.