Това е знак за предстоящ слънчев минимум

Слънцето остана без петна за втори път в рамките на един месец, което е признак за това, че предстои слънчев минимум, съобщава БТА. Това явление ще се наблюдава все по-често през следващите няколко години.

Първоначално петната по нашата звезда ще липсват по няколко дни, след това - по няколко седмици, а когато цикълът достигне най-ниската си точка – и по няколко месеца. Следващата фаза на слънчев минимум се очаква да през 2019 г. или 2020 г., казва метеорологът и астроном Пол Дориан.

Естественият цикъл на Слънцето продължава 11 години. Той се характеризира именно с увеличаването или намаляването на слънчевите петна. Когато петната са най-много, значи е настъпил слънчевият максимум, а когато са най-малко - слънчевият минимум.

Петната са следствие от взаимодействието между плазмата и магнитното поле. Те са източник на изригвания и изхвърляния на маса, които изпращат заредени частици към Земята. През слънчевия максимум изригванията стават ежедневние.

През слънчевия минимум слънчевият вятър отслабва, както и магнитното поле на звездата. Така космическите лъчи достигат по-лесно до Земята. Екстремната ултравиолетова радиация EUV пък намалява и земната атмосфера се охлажда и свива.