Стотици мирни жители бягат с автобуси

По темата

Сирийската армия е освободила днес 15 квартала в Източен Алепо и вече контролира общо 50 квартала, обхващащи 70% от територията на източната част на града, която доскоро бе в ръцете на бунтовниците. Това съобщиха от руския Център за помирение на враждуващите страни в Сирия, предаде БТА.

Само през днешния ден от оставащите под контрола на бунтовниците райони са излезли 1200 мирни жители. Руският център за помирение предоставя на всички тези хора топла храна, дрехи и предмети от първа необходимост. 

В съобщението се казва още, че днес са се предали и са преминали в западните райони на града 66 опозиционни бойци. С решение на президента на Сирия Башар ал Асад те са били амнистирани. 

Същевременно „Ройтерс” съобщава, като се позовава на говорител на ООН в Женева, сирийците масово напускат с автобуси източната част на Алепо. Само за последните 24 часа 800 души са пристигнали в една изоставена фабрика за памук в западния квартал „Джибрин”, а други 1260 - в квартал „Ханано”, завладян неотдавна от силите на режима. Там те се настаняват у свои близки или се отправят към други безопасни места извън града. 

Общо 31 500 души са успели да избягат от източната част на Алепо през последната седмица.