Отношенията между Анкара и Берлин се влошиха след опита за преврат срещу Ердоган

Десетки турски военни от НАТО са потърсили убежище в Германия заради страх от затвор и мъчения, ако се върнат обратно в родината си.

По темата

Около 43 000 души бяха арестувани в Турция по обвинения за връзка с неуспешния опит за преврат срещу президента на Турция Реджеп Ердоган на 15 юли миналата година.

В момента близо 40 турски военни, най-вече от висок ранг и разположени в бази на НАТО, са подали молба за убежище в Германия“, съобщават германското издание „Дер Шпигел“ и телевизия ARD в общо разследване, пише БГНЕС.

Един офицер, който е категоричен, че няма връзка с размириците от лятото, казва: „Ако се върна в Турция, ме чакат затвор или може би изтезания“.

Разследването цитира немското вътрешно министерство и Службата за мигрантите и бежанците, които заявяват, че военните няма да бъдат третирани по различен начин от други хора, които кандидатстват за убежище.

Турция е от жизненоважно значение за Европейския съюз, а и планира да спре масовия поток от имигранти от Близкия изток и Африка в блока, особено в Германия.

Отношенията между Анкара и Берлин се влошиха след опита за преврат срещу Ердоган, но германският канцлер Ангела Меркел планира да посети Турция на 2 февруари.

Германското правителство изрази тревога относно репресиите срещу предполагаемите заговорници, свързани с преврата, докато Турция критикува Берлин за неуспеха в екстрадирането на заподозрени в тероризъм.

Турция обвинява в опита за преврат проповедника Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ. Той отрича обвиненията.

Около три милиона турци живеят в Германия.