Тя призова Министерството на правосъдието да не подкрепя антимиграционната му наредба

Нов изненадващ ход на американския президент. Доналд Тръмп уволни изпълняващата длъжността министър на правосъдието и генерален прокурор. Причината - Сали Йейтс отказала да прилага президентския указ за миграционните ограничения.

По темата

Междувременно не стихват протестите срещу решението на Доналд Тръмп да ограничи достъпа до Съединените щати за граждани от 7 мюсюлмански страни. Израз на недоволството си дават обикновени хора по улиците и летищата на големите американски градове. В Кълъмбъс, щата Охайо, полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите.

Протестират и конгресмени от Вашингтон. Ситуацията придоби неочакван обрат, след като изпълняващата длъжността министър на правосъдието и главен прокурор Сали Йейтс обяви, че министерството й няма да изпълнява президентския указ за миграционните ограничения.

Мотивите й са, че го смята за незаконен. Броени часове по-късно Доналд Тръмп уволни назначената от Барак Обама Йейтс. Съобщението за спешната смяна бе направено от Белия дом в Тwitter. Въпреки че й оставаха едва няколко дни на поста, отстраняването й предизвика вълна от възмущение.

Според Белия дом Сали Йейтс е „предала министерството на правосъдието“, а решението на президента издаде указ за ограничаване на достъпа до Съединените щати е продиктувано от съображения за сигурност.

Сред хората, които се противопоставят на новата миграционна политика, са и представители на Републиканската партия.