Разказите на репортерите Генка Шикерова и Калина Влайкова

„ДПС и Патриотичният фронт бяха коалиция в Турция и резултатите показват, че успяха. Момчетата от Обединените патриоти бяха много внимателни, държаха да се спазват процедурите. Пускаха се жалби, спираше се работа, за да се разгледат жалбите. Представителите на ДОСТ също бяха много активни”, заяви в студиото на „Здравей, България” журналистът Генка Шикерова, която отразяваше в Турция изборите за нов български парламент.

В южната ни съседка изборният процес бе доста бавен заради попълването на декларации за гласуване, върху които гласоподавателите поставяха подписа си лично пред членовете на СИК.

По темата

„Всеки си носеше декларацията попълнена. Някои спазваха изискването да полагат подписа си пред комисията, други - не. Това указание на ЦИК препъна организацията на изборите. Лютви Местан спечели не малко, но съдейки по атмосферата в Кърджали, имах впечатлението, че ще спечели повече. Имат обаче един не лош резултат. Имаше изселници, които ни казваха, че са ползвали безплатния транспорт, но казваха, че ще гласуват за ДПС”, коментира журналистът Калина Влайкова, която отразяваше изборния процес в Кърджали.

А какво е положението в Турция?

„На 16 април в Турция има ключов референдум и това за тях означава евентуална смяна на централното ръководство. Турските улици в момента изглеждат по различен начин. Там хората са подложени на постоянно облъчване. По телевизия и радио непрекъснато звучи гласът на Реджеп Ердоган”, коментира Генка Шикерова.

По думите на Калина Влайкова територията в Кърджалийско е разпределена на религиозен и образователен принцип.

„По-религиозните и консервативни места са подкрепили Лютви Местан”, каза Влайкова.

Припомняме, че изборният процес в една от секциите в Бурса бе спрян за 10 минути, след като избиратели нахлуха вътре. Полицията се намеси и освободи входа на секцията. Около 50 души, чакащи пред училището да гласуват, бяха натоварени в автобус и извозени към друго място за гласуване, в което чакащите били по-малко. Нарастването на напрежението съвпадна с пристигането на представители на изселнически организации и на турските медии.

„Това, на което станахме свидетели в Бурса, бе пристигане на официалните турски медии и на изселническата организация. Когато те пристигнаха, стана страшно. Имаше вчера съобщение на турски, че са били нарушени правата на изселниците, защото са били принудени да пишат на български език в секционните избирателни комисии”, коментира Генка Шикерова. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.