Световните сили настояват Москва да използва влиянието си върху Асад

Няма да има нови санкции срещу Русия. Лидерите на Г-7 не се договориха как да накажат Москва, защото поддържа сирийския режим. Те предпочетоха по-мекия вариант - да убедят президента Владимир Путин да оттегли подкрепата си за Башар Асад.

В опит да го направят американският държавен секретар Рекс Тилерсън вече пристигна в Москва с това послание. За утре е планирана среща с руския му колега Сергей Лавров, като анализаторите не изключат и разговор с Путин. 

По темата

Русия не може да бъде изолирана, когато се решава бъдещето на Сирия, е заключението на външните министри на седемте най-развити страни, които се срещнаха в Италия. Г-7 настоява Москва да използва цялото си влияние върху Асад, за да спази споразумението за спиране на огъня и да се придържа към междунардните закони. 

След ракетните удари и заплахите тонът се смекчи и диалогът с Москва и Дамаск може да бъде подновен. Външните министри Г-7 избраха езика на дипломацията и политическото решение, без да изолират Русия и без допълнителни санкции. Дори бъдещето на Башар Асада изглежда подлежи на преговори.

Декларацията залага предпоставки за възстановяване на сътрудничеството с Русия. Москва остава сред основните играчи в Сирия, а оттеглането на Башар-ал-Асад не е задължително условие за решаването на шестгодишния конфликт в Сирия.

Въпреки това американското предупреждение Америка да наказва престъпленията срещу човечеството остава.

„Мисля, че трябва да се помисли дали Русия е с режима на Асад, с иранците и Хизбула. Това дългосрочен алианс ли е, който служи на руските интереси? Или Русия предпочита да е съюзник на Съединените щати, Западните държави и тези в Близкия изток, които търсят как да разрешат сирийската криза?”, попита Рекс Тилърсън, държавен секретар на САЩ.

Все пак министрите поискаха Русия да използва цялото си влияние върху Башар Асад, за да бъде прекратен огънят в Сирия.

„Едно от условията е готовността на Русия да подкрепи политическия процес, включително промени в Сирия, което определено означава демократични избори и край на режима на Асад”, заяви Сигмар Габриел, външен министър на Германия.

Tова е посланието на Групата на седемте, което ще предаде американския държавен секретар Рекс Тилърсън в Москва, за където отпътува след срещата в Италия. Очаква се да разговаря с руския си колега Сергей Лавров, а среща с президента Владимир Путин също не е изключена.

Въпреки че Русия реагира гневно на американските въздушни удари в Сирия и ги нарече агресия, държавният секретар Тилърсън е добре дошъл в Москва. Според анализатори обаче той трудно ще отслаби подкрепата на Русия за Башар Асад, тъй като той е ключов съюзник в Близкия изток, а Кремъл инвестира във всички области, за да го задържи на власт.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.