Такова мнение изрази Стоян Панчев в ефира на „Събуди се”

Ниският праг на плащанията в брой ще създаде голяма група от хора, които ще извършват престъпления без жертва. Такива, например, ще бъдат възрастните, които се затрудняват с използването на кредитни и дебитни карти или не разбират какво им казват в банката. Такова мнение изрази в ефира на „Събуди се” икономистът Стоян Панчев.

По темата

Коментарът му е по повод гласуваните на първо четете от парламента сериозно орязване на плащанията кеш. В момента таванът е 10 000 лева, но се предвижда намаляването му да стане поетапно. Първият етап - от 1 август 2017 г. в магазините ще можем да плащаме в брой не повече от 5000 лева. Тази сума ще се намали на 3000 лева от 1 януари 2018 г. Третият етап на забраната - от 1000 лева кеш за закупена стока, се предвижда да влезе в сила на 1 януари 2019 г.

Политиците не мислят по този начин да борят сивата икономика, а да попълват хазната”, каза още Панчев.

Според него тази мярка ще натовари и финансово както физическите лица, така и бизнеса. Причината – банковите такси, които задължително трябва да се плащат.

Освен това, ще дадем възможност на банките и на властта индиректно да борави с наша лична информация”, коментира още Панчев.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.