Властите в страната обявиха четвърто ниво на заплаха от терор

14 са жертвите и поне 126 са ранените при терора в Испания. 17 от пострадалите са в критично състояние, а 28 - в тежко.

ИДИЛ пое отговорност за нападението в Барселона. А властите в Испания обявиха четвърто ниво на заплаха от терор. Полицейското присъствие обаче не се набива на очи.

Страната е в тридневен траур. 

Тази вечер имаше 2 демонстрации на площад „Каталуния” - „за” и „против” бежанците в Испания. 

ТЕРОР В БАРСЕЛОНА: МИНИВАН СЕ ВРЯЗА В ПЕШЕХОДЦИ

По темата

Ден след атентата Барселона и туристическия булевард „Ла Рамбла” изглеждат както обикновено – хиляди хора от целия свят са там. Всички обаче минават през няколко места, на които поднасят цветя и палят свещи в знак на почит към загиналите и ранените.

 Жители и гости на Барселона се събраха да отдадат почит към жертвите. Мнозина признават, че една от целите на терористите е изпълнена - страхуват се. Други признават, че и досега са живели с мисълта за опасност от нападение.

Микробусът, използван като оръжие, беше изтеглен от булевард „Ла Рамбла”. И започна издирването на извършителите. Полицията съобщи, че петима души са основните заподозрени, а четирима вече са арестувани.

СНИМКИ НА ЧАСТ ОТ ЗАПОДОЗРЕНИТЕ 

Като основен заподозрян се очерта младо момче от арабски произход - Муса Убакир, за когото испанските медии пишат, че е на 17 или 18 години. Като заподозрян го определил по-големият му брат - Дрис Убакир.

В петък за Муса Убакир се появи информация, че е застрелян от полицията.  

Снимка на брат му Дрис Убакир беше разпространена вчера. Подозрението е, че той бил човекът, наел белия бус. Но самият Дрис се предал в полицията. Казал, че някой е откраднал документите му и явно е наел товарната кола. Посочил брат си като заподозрян.

Дрис Убакир

А на площад „Ла Рамбла” и днес говорят само за атентата. Сергиите отвориха в обичайния час. Отново е пълно с туристи, по-малко от 24 часа след атаката.Туристи търсят хотелите си. Но в съзнанието на всички наоколо е атаката.

МИНУТА МЪЛЧАНИЕ В ПАМЕТ НА ЖЕРТВИТЕ В БАРСЕЛОНА

Повишено беше нивото на опасност от терористична атака в Испания. На много места в Барселона и цялата страна са изградени допълнителни пропускателни пукнтове.

„В личен разговор казах на президента на Каталуния, че може да разчита на цялата подкрепа на правителството и държавата. Ще помогнем на пострадалите и ще се постараем възможно най-бързо да се върнем към нормалния ритъм на живот. И ще се постараем извършителите да понесат заслуженото за този варварски акт”, заяви премиерът на Испания Мариано Рахой.

Муса Убакир и още трима заподозрени за нападенията на 17 август в Испания.

МИНУТА МЪЛЧАНИЕ В ПАМЕТ НА ЖЕРТВИТЕ В БАРСЕЛОНА

Тази нощ е имало опит за нов мащабен атентат. В курортно градче югозападно от Барселона  терористи са се опитали да използват колата си като оръжие. Стигнало се е до престрелка. Има убити и ранени.

По улиците на Камбрилс се чула стрелба. Това са изстрелите, с които полицаи елиминират петима терористи.

Този опит за атентат е свързан с кървавата атака в Барселона. Говори се за терористична клетка с 12 или 13 членове. В Камбрилс атаката се провалила. Автомобилът на терористите блъснал няколко души. Но се преобърнал. И докато петимата излизали от колата, полицаи открили огън и ги убили.

Със същата терористична клетка е бил свързан и инцидент по-рано през седмицата, на който не беше обърнато голямо внимание. При експлозия в Алканар загинал един човек. Сега полицията обяви, че е бил терорист, приготвял е бомба и вероятно се е самовзривил погрешка.

БЪЛГАРКА, РАЗМИНАЛА СЕ НА КОСЪМ ОТ АТЕНТАТА: ВИДЯХ УЖАСА (ВИДЕО)

В Барселона живеят около 30 хиляди българи. За късмет, никой от тях не е пострадал при терористичното нападение, но някои наши сънародници са били на метри от мястото на трагедията. 

СЛЕД АТЕНТАТА В БАРСЕЛОНА: 7-ГОДИШНО МОМЧЕ Е В НЕИЗВЕСТНОСТ (ВИДЕО+СНИМКА)

7-годишно момченце от Австралия е в неизвестност след атентата. Малкият Джулиан и майка му били в района на площад „Каталуния", когато микробусът връхлетял и блъснал десетки пешеходци. Младата жена е в стабилно състояние, но никой не знае къде е синът ѝ.

Не закъсняха реакциите и на световните лидери. Европа, Съединените щати и Русия са единни срещу терора. А знамето на Испания през Европейския парламент е свалено наполовина. 

По темата работиха Момчил Минков, Антоанета Николова, Николай Дойнов, Златина Зехирова, Анелия Тодорова

Още гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.