Той оставил бележка, в която пише, че е действал от името на ИДИЛ

Мъжът, който уби 8 души и рани още 11 души в Ню Йорк, е идентифициран от Сайфуло Саипов от Узбекистан.  29-годишният мъж пристигнал в САЩ през 2010 година и получил разрешение за пребиваване.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ТРАГЕДИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Във вторник мъжът навлезе с пикапа си във велоалея близо до мемориала на Световния търговски център в Долен Манхатън и блъсна с висока скорост пешеходци и колоездачи. 29-годишният Сайфуло беше прострелян в корема от полицията и задържан, след като блъсна камиона си в училищен автобус и слезе от пикапа въоръжен с пистолети-играчка. Сред ранените са и две деца и двама възрастни, пътували в училищния автобус.

Очевидци разказали на полицията, че нападателят крещял "Аллах акбар" ("Аллах е велик"), слизайки от пикапа. Началникът на полицията в Ню Йорк  Джеймс О'Нийл заяви на пресконференцията, че "изявление, направено от заподозрения, когато слизал от автомобила си, както и обстоятелствата около нападението, накараха следователите да окачествят случилото се като "терористичен акт".

Пикап блъсна велосипедисти в Манхатън, има жертви (ВИДЕО+СНИМКИ)

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че заподозреният изглежда е действал сам. "Няма доказателства за наличието на по-широк план" за извършване на терористично нападение, посочи Куомо на пресконференция в Ню Йорк. Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио нарече нападението "подъл терористичен акт".

Командир на ИДИЛ арестуван в София (ВИДЕО)

Близки до разследването казват, че в пикапа си той оставил писмо, в което признава своята принадлежност към терористите от ИДИЛ. Мъжът наел пикапа с реклама на американската компания "Хоум депо" /Home Depot/ около час преди нападението.

Сайфуло Саипов идва в Америка преди 7 години от Узбекистан. Той е женен и живеел в района на Тампа във Флорида, но отскоро имал адресна регистрация в Ню Джързи. Работил като шофьор на камион и Uber и досега не е бил в полезрението на службите.

Няколко часа след атентата президентът Доналд Тръмп заяви, че САЩ не трябва да позволяват на ИДИЛ да се завърне или да влезе в страната. "Ние не трябва да позволим на ИДИЛ да се върне или да попадне на територията на САЩ, след като я разгромим в Близкия изток и другаде. Достатъчно!", написа Тръмп в Twitter.

Няма загинали или пострадали български граждани при нападението. Няма и българи, потърсили съдействие от българските дипломатически мисии в САЩ.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация за обстановката или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурните телефони на посолството във Вашингтон: +1 202-387-5770 и Генералното консулство в Ню Йорк: +1 202 387 0174.

Репортер: Ясен Дараков

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.