Означава ли пристигането й в Пьонгчанг затопляне на отношенията на полуострова?

Сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун прикова вниманието на света. Три дни тя беше в светлините на прожекторите в Южна Корея, а появата й стана дори по-важна от откриването на игрите. Коя е първата сестра и означава ли пристигането й в Пьонгчанг затопляне на отношенията на полуострова?

САЩ готови за преговори със Северна Корея

Всяка стъпка на Ким Йо Чен в Южна Корея беше заснета, анализирана и обсъдена. Три дни водещите световни медии не пропускаха нито един ход на сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун. И въпреки това, все още знаем твърде малко за жената, която с появата си стана събитие номер 1 на зимната Олимпиада. Ким Йо Чен е около 30-годишна, учила в Швейцария, точно като брат си и е най-малката от общо седем деца. Радва се на пълното доверие на диктатора и отговаря за делегацията на Северна Корея на Олимпиадата. Синът на бивш севернокорейски премиер, избягал от режима преди почти 25 години, разказва:

Протест срещу Северна Корея в Сеул (ВИДЕО)

„Ким Йо Чен е единственият член на семейството, който е толкова близък до лидера. Няма да е пресилено да кажем, че той управлява страната от А до Я чрез нея. Затова толкова севернокорейски политици знаят, че тя има същия статут като лидера.”

ИСТОРИЧЕСКА СРЕЩА: Президентът на Южна Корея прие сестрата на Ким Чен-Ун (ВИДЕО)

Той допълва, че всеки, който иска да се срещне с Ким Чен Ун, трябва първо да мине през сестра му, която миналата година влезе в Политбюро. Ким Йо Чен отговаря за публичните прояви на брат си и често е до него. Тя е първият член на севернокорейското първо семейство, който стъпва в Южна Корея след Корейската война през 50-тте години.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.